Wat speelt er bij EDM.

afbeelding-social-bigdataexpo-2018.jpg

GeoType segmentatie: hét recept voor hoger rendement?

De voorbereidingen op de Big Data Expo zijn volop in gang. Niet alleen kunt u EDM via de stand ontmoeten: Frank de Beun, Managing Director van EDM is woensdag 19 september dagvoorzitter in lezingenzaal 2. Tijdens deze dag worden in dezelfde zaal ook de resultaten van een interessante business case getoond. Dynamo Retail Group schakelde de hulp in van EDM om haar omzet te verhogen. De campagne die hiervoor werd ingezet wordt momenteel afgerond en op de Big Data Expo kunt u precies horen wat dit heeft opgeleverd. Wij spraken alvast even met Jeroen Schrijver, Marketing Intelligence & Business Development manager van Dynamo Retail Group. 

Kunt u eerst vertellen wat Dynamo Retail Group is?
Dynamo Retail Group is een Retail Service Organisatie. Wij werken voor 800 zelfstandige fietsenretailers in Nederland, België en Duitsland. Dynamo Retail Group heeft het meest uitgebreide dienstenpakket in de fietsenretail en is marktleider in Nederland met de winkelformules Bike Totaal en Profile ‘de Fietsspecialist’ en de inkoopleden Fietswereld en Dynamo Retail Service.  

De winkelformules maken gebruik van ons uitgebreide marketing programma met websites, webshops, folder, tv- en radiocampagnes, online marketingprogramma’s, zowel landelijk als lokaal). Via ons Retail Dashboard tonen we de resultaten aan de aangesloten organisaties en kernleveranciers. Via de omzet- en voorraaddata in het Retail Dashboard zijn we in staat om centraal de fietsen te plannen in plaats van iedere dealer individueel. Dit levert veel logistieke voordelen voor de ondernemers; een groot deel van de organisaties doet nu al mee met ons Category Management Programma.

Waarom is de samenwerking met EDM gezocht? Wat wil DRG hiermee bereiken?
We geven onze ondernemers inzicht in hun lokale marktgebied; consumenten kopen namelijk het liefst dichtbij huis in verband met servicegevoeligheid van de fiets. We laten de omzet per postcode zien, afgezet tegen het potentieel. We konden de ondernemers al een goed inzicht geven in de omzetontwikkelingen evenals de globale potentie in hun marktgebied. Maar we wilden een stapje verder gaan.

Om ons datamodel verder uit te breiden zijn we op zoek gegaan naar landelijk dekkende consumenteninformatie voor klantprofilering. GeoMarktprofiel met haar GeoType segmentatie van EDM sluit erg goed bij ons aan. De ondernemers krijgen nu inzicht in de samenstelling van de bevolking in hun directe marktgebied. Op basis van deze informatie wordt de doelgroep potentie bepaald. Door deze af te zeten tegen de gerealiseerde omzet per GeoType, kunnen we goed zien waar nog kansen liggen.

Om die kansen te kunnen benutten is het voor ons belangrijk om de ondernemers te helpen bij het samenstellen van een assortiment wat het beste past bij de aanwezige doelgroepen.

Wat is de rol van EDM?
EDM helpt om de klantgroepen te definiëren in het marktgebied van onze ondernemers. Op basis van het aankoopgedrag heeft EDM meerdere doelgroepen gedefinieerd per gebied. Door deze doelgroepen te koppelen aan GeoMarktprofiel (de consumenteninformatie van EDM) is het koopgedrag per GeoType goed inzichtelijk gemaakt. Met dit inzicht helpen we de ondernemers bij het samenstellen van het assortiment en adviseren we gerichte marketingcampagnes  om zo de omzet in hun marktgebied te verhogen.

Kunt u hier een praktisch voorbeeld van geven?
Op basis van twee jaar omzetdata worden er specifieke groepen met een vergelijkbaar aankoopgedrag gemaakt. Met behulp van GeoMarktprofiel wordt het klantprofiel verder verfijnd. Van daaruit wordt het next best offer bepaald en kunnen de producten worden aangeboden die de klant naar alle waarschijnlijkheid wil gaan kopen.

De komende periode gaan we een specifiek aanbod per doelgroep aanbieden bij de websitebezoekers en in onze e-mail database. Zo testen we of hoeveel de conversie verhoogd en krijgen we inzicht in via welke kanalen we die ene consument het beste kunnen bereiken met ons aanbod.

En wat kunnen we op de Big Data Expo verwachten?
Op de Big Data Expo worden de resultaten bekend gemaakt en uiteraard delen we deze graag met ale  bezoekers. We laten precies zien hoe de campagne ingericht is en wat ons recept voor succes is. We zien u dan ook graag woensdag 19 september om 10.30 uur in lezingenzaal 2.

Indien u niet bij de lezing aanwezig kunt zijn, dan kunt u de stand van EDM natuurlijk bezoeken voor uitvoerig uitleg van de campagne. EDM is te vinden op de expo bij standnummer 22. Meld u gratis aan via de website

Nieuwsoverzicht
Verstand van data.
Gevoel voor marketing.